Kenmerkend aspect 28:voortbestaan van het ancien régime met pogingen om het vorstelijk bestuur op eigentijdse verlichte wijze vorm te geven (verlicht absolutisme)

Door de Verlichting groeit de kritiek op het absolutisme. Het verlicht absolutisme kreeg nu vorm: alles voor, maar niets door het volk. Een goed voorbeeld hiervan was koning Frederik de Grote van Pruisen. Hij correspondeerde met wetenschappers en verlicht filosofen (vooral Voltaire) en probeerde het bestaan van zijn onderdanen draaglijker te maken. De gewone mensen waren echter te onwetend over staatszaken om daarover mee te beslissen. Ook heerste er verdraagzaamheid in zijn rijk. Franse hugenoten vluchtten dus ook naar Pruisen en brachten kennis van handel en nijverheid met zich mee. Dit gaf de economie een impuls. Frederik de Grote zorgde er ook voor dat de hongersnood verdween door moerassen droog te leggen en de aardappel te introduceren.

In 1740 volgde de dochter van Karel VI hem op, in Oostenrijk. Europese vorsten eisten de Oostenrijkse troon op, waardoor de Oostenrijkse Successieoorlog (1740 – 1748) ontstond. Pruisen veroverde het Oostenrijkse Silezië om economisch voordeel te behalen. In de Zevenjarige Oorlog (1756 – 1763) versloeg Pruisen Oostenrijk opnieuw. 

bron: geschiedeniswerkplaats

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.